Tarinateatteri

Tarinateatterissa näyttelijät ja muusikko improvisoivat katsojien ajatuksia, tunteita ja tarinoita.

Spontaaniin improvisaatioon perustuva tarinateatteri (engl. playback theatre) syntyi 1970-luvulla Yhdysvalloissa Jonathan Foxin ja Jo Salasin yhteistyönä. Siitä lähtien tarinateatteri on kasvattanut suosiotaan soveltavan teatterin menetelmänä. Suomessa tarinateatteria on esitetty ja kehitetty 1990-luvulta lähtien. Nykyisin Suomi kuuluu Australian ohella maailman vireimpiin tarinateatterimaihin, joissa lajia kehitetään innovatiivisesti ja sovelletaan myös esim. organisaatioiden kehittämiseen.

Tarinateatteri on yhteisöllisen keskustelun väline, joka soveltuu koulutuksiin, kokouksiin ja seminaareihin sekä kuntoutukseen ja kriisityöskentelyyn. Juhliin ja merkkitilaisuuksiin tarinateatteriesityksen tuo yllätyksellisyyttä ja yhdessäolon riemua.

Mikä on tarinateatteriesitys

Tarinateatteriesityksen teema valitaan ennalta, tai se valikoituu esityksen alussa. Ytimessä ovat katsojien tarinat, tunteet ja kokemukset. Esityksen kesto on 1–1,5 tuntia. Mukana on 3–5 näyttelijää, muusikko ja ohjaaja. Kaikki tapahtuu tiiviissä vuorovaikutuksessa yleisön kanssa.

Esityksen kulusta vastaa ohjaaja, joka haastattelee yleisöä ja valitsee näyttämöllä käytettävät tekniikat. Katsojat jakavat ajatuksiaan, kokemuksiaan ja tarinoitaan, jotka muusikot ja näyttelijät tekevät näkyviksi ja eläviksi. Tarinoista kasvaa uusia yhteisiä kokemuksia.

Linkkejä

Suomen tarinateatteriverkko ry
www.tarinateatteri.net

IPTN eli International Playback Theatre Network
www.playbacknet.org